Intrebari frecvente | Clinica stomatologica DrVodita Bucuresti

Întrebări frecvente despre sănătatea orală

Ce tip de periuță de dinți ar trebui să folosesc?

Există în magazine o varietate de tipuri de periuțe manuale și electrice. De cele mai multe ori este greu să te decizi ce periuță de dinți să alegi. Cel mai probabil, în cele din urmă, vei alege una care arată bine sau care este la ofertă. Însă s-ar putea ca aceasta să nu fie cea potrivită pentru tine. Experții clinicii de stomatologie Dr. Vodiță ți-au pregătit câteva sfaturi utile de care să ții cont atunci când îți alegi periuța de dinți:

  • ✅ Alege periuțe de dinți cu peri moi. Cele cu peri rigizi îți pot deteriora smalțul dentar și gingiile.
  • ✅ Cea mai potrivită periuță de dinți este aceea care îți permite accesul pe întreaga suprafața a dintelui. De aceea, îți recomandăm să alegi o periuță cu un cap mic, pentru a ajunge și în spațiile greu accesibile, în special în spatele gurii, la molari, care se cariază foarte repede.
  • ✅ Un alt aspect foarte important în alegerea unei periuțe de dinți este și vârsta celui care o folosește. Spre exemplu, pentru copiii mai mici de 2 ani, este recomandată o periuță cu capul de 15 mm. Medicul stomatolog îți poate oferi mai multe informații despre acest aspect la un consult stomatologic de rutină.

Periuță manuală sau electrică?

Atât periuțele clasice (manuale) cât și cele electrice se pot dovedi eficiente atâta timp cât sunt folosite corect, timp de 2-3 minute și se acordă atenție sporită periajului.

Periuțele manuale sunt mai accesibile la preț, însă presupun o atenție mai sporită și dexteritate. Periuțele electrice vin cu câteva trucuri utile care vor face mai ușoară întreținerea igienei orale, însă sunt mai costisitoare, dar pe termen lung merită investiția. Indiferent de periuța pe care o alegi, important este să acorzi atenție periajului!

Ce presupune un periaj dentar corect?

Periajul dinților trebuie făcut cu mișcări lente, fără grabă și fără a apăsa excesiv, deoarece presiunea îți poate afecta smalțul dintelui sau gingia.

În medie, un periaj corespunzător, adică periajul dințiilor din față, de deasupra și din spate, stând în mod egal pe fiecare dinte, se face în 3-5 minute, dacă folosești periuța manuală. Dacă folosești periuța electrică, durata periajului este de 2-3 minute, iar majoritatea periuțelor este dotată cu un timer care îți indică exact cât timp trebuie să periezi.

Periuţa de dinți trebuie schimbată o dată la 3 luni și chiar şi mai devreme în cazul în care perii sunt uzaţi şi îndoiţi. Ca să nu uiți când ai început să folosești periuța, îți poți seta un memento (reminder) în telefon pentru a-ți aminti să schimbi periuța la fiecare 3 luni!

De câte ori trebuie să mă spăl pe dinți?

Periajul dentar se face de minim două ori pe zi, dimineață și seara înainte de culcare. Dacă ai însă aparat dentar sau lucrări sub care se pot strânge resturi de mâncare este recomandată perierea dinților și după prânz. Dacă nu ai cum sau unde să te speli pe dinți, îți poți clăti gura puternic cu apă, poți folosi ață dentară sau periuțe interdentare sau poți mesteca gumă de mestecat care conține xylitol.

Ce pastă de dinți să folosesc?

Asigură-te că folosești o pastă de dinți care conține fluor. Fluorul este un mineral care are proprietatea de a preveni apariția cariilor.

Pasta de dinți este de preferat să aibă cât mai puține ingrediente sintetice și să fie prietenoasă cu smalțul dentar. Este recomandat să nu prezinte nici particule abrazive și nici alt substanțe care să declanșeze sensibilitate dentară. Dacă ai sensibiltate crescută la rece sau cald, alege o pastă de dinți dedicată dinților sensibili și nu uita să semnalezi acest lucru medicului stomatolog!

Trebuie să folosesc ață dentară?

Cea mai bună modalitate de te proteja împotriva afecțiunii gingivale este să-ți menții dinții și gingiile sănătoase prin îndepărtarea plăcii bacteriene, dar curățarea spațiilor greu accesibile dintre dinți folosind doar periuța de dinți este dificilă.

Ața dentară sau periuțele interdentare te pot ajuta să îndepărtezi acumulările de placă bacteriană din spațiile dintre dinți și sub linia gingivală (linia dintre gingii și dinți). Astfel, vei preveni dezvoltarea plăcii bacteriene și apariția tartrului. O poți folosi o dată pe zi, seara, după periaj sau și mai des dacă medicul tău stomatolog îți recomandă acest lucru.

Ajută apa de gură?

În combinație cu periajul și ața dentară, utilizarea apei de gură ajută la protecția cavității bucale împotriva bacteriilor și previne apariția respirației urât mirositoare. Totuși, aceasta nu poate ține locul periajului zilnic! Medicul dentist îți poate recomanda ce apă de gură să folosești în funcție de necesitățile tale. Atenție, copiii sub 6 ani nu ar trebui să folosească apa de gură pentru a se evita riscul ca aceștia să o înghită!

Cum știu dacă am o problemă dentară?

Există unele semne care arată că dinții sau gingiile tale au nevoie urgentă de îngrijirea medicului stomatolog. Cu cât le identifici mai rapid, cu atât vei preveni apariția unor probleme și infecții mai grave și mai dificil de tratat. Unele dintre aceste simptome sunt:

  • 🔴Afte bucale
  • 🔴Durerea maxilarului
  • 🔴Roşeaţă mai accentuată într-o anumită zonă
  • 🔴Față sau gingii umflate
  • 🔴Sensibilitatea dinților (durere la rece, fierbinte sau dulce)
  • 🔴Dantură spartă
  • 🔴Senzația de gură uscată
  • 🔴Sângerarea gingiilor
  • 🔴Respirație urât mirositoare sau senzația de gust rău în gură

Mergi la medicul stomatolog imediat ce sesizezi unul dintre aceste simptome! Nu uita că prevenția îți poate păstra dinții și gingiile sănătoase, fără alte complicații.

De ce trebuie să merg la un consult stomatologic periodic?

Deși mulți oamenii evită să meargă la dentist de frica durerii, trebuie să știi că vizitele periodice în cabinetul stomatologic au un rol important în privința sănătății tale orale pe termen lung. În plus, nu te costă nimic și așa îți vei asigura un zâmbet mai sănătos și mai frumos pe termen lung.

La un consult de rutină, medicul stomatolog poate sesiza din timp dacă există sensibilități, infecții sau alte probleme ce trebuie tratate precoce. De asemenea, îți poate oferi sfaturi utile cu privire la rutina ta zilnică de îngrijire orală. Îți poate spune ce anume să eviți și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți sănătatea dinților. Tot la un consult de rutină, poți beneficia dacă este nevoie și de un periaj profesional și de procedura de înlăturarea a tartrului, ceea ce previne apariția cariilor, fapt ce îți va lumina zâmbetul în mod natural și atrăgător.

Aceste vizite periodice sunt mult mai puțin costisitoare, față de vizitele pe care le faci de abia atunci când apar probleme dentare grave, când costurile sunt mai mari.

Cât de des trebuie să merg la un consult stomatolog?

Este indicat să vizitezi cabinetul stomatologic de cel puțin două ori pe an. Însă acest termen poate varia în funcție de recomandările medicul tău stomatolog.

De ce sunt necesare radiografiile dentare?

Radiografiile dentare oferă detalii ce nu pot fi altfel obținute, detalii esențiale pentru stabilirea unui diagnostic complet și corect. Multe afecțiuni ale dintelui și ale țesuturilor înconjurătoare nu pot fi văzute decât pe radiografie, cum sunt cariile interdentare, infecțiile de la nivelul rădăcinilor sau fracturile dentare.

Daca aștepți ca astfel de afecțiuni să devină vizibile clinic, tratamentul devine mai complicat, mai costisitor și cu șanse mai mici de reușită din punct de vedere al menținerii danturii tale naturale.

Există o teamă nejustificată că o radiografie dentară va produce iradiere. Numeroase activități zilnice, chiar și cele mai banale, ne expun radiațiilor. Pacienții trebuie să înteleagă că limitarea impusă de lipsa unei radiografii și faptul că avantajele aduse de informațiile culese prin examenul radiologic, depășesc cu mult riscurile minime date de expunerea la o doză atât de mică de radiații ionizante.

Care este cel mai bună metodă de albire a dinților?

Deși multe magazine comercializează diverse produse de albire a dinților, adevărul este că nici unul nu se compară cu procedurile realizate într-un cabinet stomatologic profesional. O albire profesională este rapidă şi eficientă, iar rezultatul este vizibil imediat.

Înainte de a începe un tratament pentru albirea dinţilor este necesar un consult stomatologic în urma căruia medicul va stabili dacă este indicat să îți albești dinții și ce tratament se potrivește cel mai bine danturii tale.

Cât de tare dăunează dulciurile dantura?

Zahărul, în general, afectează sănătatea dinților. De exemplu, sucurile carbogazoase, bogate în zahăr, sunt extrem de acide şi erodează dinţii chiar şi atunci când sunt consumate în cantităţi mici.

Consumul excesiv de dulciuri duce la apariţia cariilor şi transformă dinţii în spaţii perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor. Acadelele, jeleurile şi caramelele trebuie eliminate din alimentaţie dacă vrei să ai o dantură sănătoasă. Ele se lipesc de dinţi, ceea ce le accentuează efectul nociv.

De asemenea, există și alte alimente, cum ar fi fructele de padure, ceaiul, vinul și cafeaua care pătează dinții. Ca o regula cât mai simplă, ține minte că tot ce poate păta o față de masă albă poate păta în timp și smalțul dentar. Așadar, încearcă să consumi cantități cât mai mici de produse care conțin mult zahăr și încearcă să te speli pe dinți sau să le anulezi efectul mestecând gumă cu xylitol.

Alte intrebari ?

Dacă ai și alte întrebări legate de o anumită procedură stomatologică sau despre sănătatea orală în general, te așteptăm la clinica Dr. Vodiță!

De asemenea, la clinica stomatologică Dr. Vodiță poți beneficia de o gamă largă de tratamente și proceduri stomatologice pentru întreaga familie, la prețuri accesibile. Echipa noastră medicală este gata să-ți ofere orice informație de care ai nevoie!

Built with WordPress