Află tot ce trebuie să știi despre consultul stomatologic de rutină
Când ai fost ultima dată la medicul dentist? Mulți oameni urăsc să meargă la medicul stomatolog. Cercetătorii afirmă faptul că mersul la dentist, inclusiv un simplu consult stomatologic reprezintă o cauză de anxietate și chiar de frică majoră întâlnită la persoanele adulte. Din păcate, din cauza fricii de durere, unii ajung la consultul stomatologic de abia atunci când se instalează durerea puternică, adică atunci când sănătatea orală le este grav afectată.
Medicina dentară modernă a progresat foarte mult în ultimii ani și, prin urmare, oamenii nu ar mai trebui să se gândească cu groază la consultul stomatologic, pentru că, realist vorbind, mersul la medicul dentist nu mai generează disconfort.
Află de la experții clinicii de stomatologie Dr. Vodiță de ce este important control periodic, cât de des ar trebui să mergi la dentist și ce presupune o consultație de rutină.
De ce am nevoie de un control stomatologic periodic?
Un control de rutină permite dentistului să vadă dacă există probleme dentare și te ajută să îți păstrezi zâmbetul sănătos și frumos. Scopul principal al acestui control este să prevină și să trateze din fază incipientă orice afecțiune stomatologică. Orice problemă dentară netratată va fi mai dificil de tratat în viitor. Și nu este un secret faptul că prevenția este mai puțin costisitoare și total dureroasă față de tratarea afecțiunilor grave.
Ce se întâmplă în timpul unui control stomatologic?
Verificarea danturii
Stomatologul va verifica dacă există carii dentare. Pentru un diagnostic precis, ți s-ar putea recomanda să faci o radiografie dentară pentru a detecta cariile formate între dinți. Examenul va include și o verificare a plăcii bacteriene și a tartrului de la nivelul dințiilor.
Placa bacteriană este o peliculă incoloră, aderentă, formată din bacterii şi zaharuri, care se acumulează în permanenţă pe dinţi. Aceasta este principala cauză a cariilor dentare şi a afecţiunilor gingivale, iar dacă nu este îndepărtată zilnic, duce la formarea tartrului. Dacă placa și tartrul se acumulează pe dinți, acestea pot provoca boli orale, precum parodontoza.
La consultația de rutină se poate efectua procedura de curățare a dinților numită detartraj, prin care se elimină tartrul cu ajutorul unor instrumente manuale, cu aer comprimat sau ultrasonice. De multe ori, aceste metode se pot folosi combinat.
Verificarea gingiilor
În continuare, gingiile vor fi verificate. Acest lucru se va face cu ajutorul unui instrument special ce măsoară adâncimea spațiilor dintre dinți și gingii. În cazul gingiilor sănătoase, spațiile sunt doar puțin adânci. În cazul unei boli gingivale, spațiile pot deveni mai profunde.
Examenul stomatologic complet include o examinare atentă și a limbii, a gâtului și a feței astfel încât să se poată sesiza orice semn de probleme - umflare, roșeață, pete sau alte semne de leziuni.
Medicul îți va pune întrebări despre starea ta de sănătatea generală și orice probleme pe care le-ai avut cu dinții, gura sau gingiile de la ultima vizită. De asemenea, îți poate oferi sfaturi utile în legătură cu menținerea unei sănătăți orale optime.
Cât de des trebuie să fac un control stomatologic?
După efectuarea controlului, stomatologul îți va recomanda o dată pentru următoarea vizită. Specialiștii recomandă ca măcar o dată la 6 luni să efectuăm un control stomatologic de rutină.
În general, cu cât este mai mic riscul de probleme dentare, cu atât mai mult va dura până la următorul control. Este clar, așadar, că persoanele cu probleme de sănătate orală vor avea nevoie de verificări mai dese.
Cum am grijă de sănătatea orală acasă?
Din fericire, placa bacteriană poate fi controlată din propria casă și nu doar din cabinetul medicului stomatolog. Iată câteva sfaturi pentru o bună îngrijire orală la domiciliu:
- Periază-ți dinții de cel puțin două ori pe zi. Asigură-te că folosești o pastă de dinți care conține fluor. Fluorul este un mineral care are proprietatea de a preveni apariția cariilor.
- Ața dentară și/sau periuțele interdentare trebuie să facă parte, de asemenea, din rutina zilnică de îngrijire a dinților, deoarece reușesc să prevină cariile interdentare.
- Folosește apă de gură! Unele ape de gură, pe lângă efectul de respirație proaspătă, pot ajuta la menținerea gingiilor sănătoase și la reducerea sensibilității dinților. Pentru a afla cum să folosești corect o apă de gură zilnică, trebuie să urmezi instrucțiunile de pe eticheta ambalajului. Poți întreba stomatologul când este cel mai bine să folosești apa de gură pe parcursul zilei.
Prima interacțiune contează!
Știm că pentru mulți, este destul de neplăcut gândul vizitei la stomatolog. Însă echipa de medici și asistenți de la clinica Dr. Vodiță îți va schimba complet percepția asupra consultului stomatologic încă de la prima interacțiune!
Vei fi întâmpinat cu zâmbetul pe buze de o echipă de profesioniști, o echipă prietenoasă, cu o atitudine relaxată, ce te va ajuta cu siguranță să uiți de orice teamă. Cu o experiență de peste 16 ani în domeniul stomatologiei și peste 1700 de pacienți mulțumiți, clinica Dr. Vodiță este alegerea perfectă dacă îți dorești un zâmbet frumos și sănătos!