Zahărul, în general, afectează sănătatea dinților. De exemplu, sucurile carbogazoase, bogate în zahăr, sunt extrem de acide şi erodează dinţii chiar şi atunci când sunt consumate în cantităţi mici.
Consumul excesiv de dulciuri duce la apariţia cariilor şi transformă dinţii în spaţii perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor. Acadelele, jeleurile şi caramelele trebuie eliminate din alimentaţie dacă vrei să ai o dantură sănătoasă. Ele se lipesc de dinţi, ceea ce le accentuează efectul nociv.
De asemenea, există și alte alimente, cum ar fi fructele de padure, ceaiul, vinul și cafeaua care pătează dinții. Ca o regula cât mai simplă, ține minte că tot ce poate păta o față de masă albă poate păta în timp și smalțul dentar. Așadar, încearcă să consumi cantități cât mai mici de produse care conțin mult zahăr și încearcă să te speli pe dinți sau să le anulezi efectul mestecând gumă cu xylitol.