Ce este chirurgia dentară?
Chirurgia dentară, cunoscută și sub numele de chirurgie orală sau dento-alveolară, este o ramură deosebit de importantă a stomatologiei ce implică modificări profunde la nivelul danturii, a oaselor faciale, la nivelul întregii cavităţi bucale, în general. Scopul acestor proceduri este rezolvarea complicațiilor orale care împiedică buna funcționare a danturii (infecții, chisturi, tumori, accidente).
Ce proceduri chirurgicale există?
Printre diversele intervenții chirurgicale ce pot fi realizate la nivelul cavității bucale sunt incluse:
- Extracţii dentare simple
- Extracţii dentare complexe care presupun înlăturarea ţesutului moale care înconjoară osul sau resturile rămase din rădăcina dintelui
- Extracţii ale molarilor de minte (simple, semi incluse, incluse)
- Prelevarea de ţesut moale pentru biopsie
- Înlăturarea tumorilor din cavitatea bucală
- Ortodonţie şi ortopedie dento-maxilo-facială în repoziționarea maxilarului, pentru corectarea muşcăturii incorecte
- Restaurarea osului sau fracturi la nivelul obrazului
- Intervenţii la nivelul pulpei dentare (tratamente de chirurgie endodontică)
- Protetică dentară
Extracțiile dentare
Extracția dentară are ca scop înlăturarea unui dinte care nu mai poate fi recuperat prin tratament endodontic, dinte care a provocat complicații infecțioase (de exemplu, abcese) sau care este fracturat1
Protetica dentară
Protetica dentară are rolul de a restabili funcționalitatea și estetica danturii atunci când avem unul sau mai mulți dinți lipsă, cu ajutorul unor lucrări fixe: fațete, coroane, punți dentare, precum și proteze. Tot în această categorie intră și implanturile dentare.
Ortodonția și Ortopedia Dento-Facială
Această specialitate stomatologică tratează nu doar problemele dentare ci și cele legate de oasele faciale, cu scopul unei bune funcționării a apartului masticator. Te poți adresa unui medic ortodont dacă observi dinți strâmbi, înghesuiți, asimetrici, dacă mușcătura nu e bună sau dacă există probleme logopedice. În funcție de situație, medicul ortodont îți poate recomanda folosirea unui aparat dentar.
Când am nevoie de intervenție chirurgicală orală?
În urma unui consult stomatologic se poate stabili exact dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte. Ar trebui să te aștepți la o intervenție chirurgicală dacă:
- ai o problemă iremediabilă la un dinte sau la o măsea (o fisură profundă, o carie în stare avansată care provoacă dureri mari)
- ți-ai pierdut un dinte sau o măsea și vrei să umpli golurile rămase.
- ai o infecție la nivelul canalului radicular (nervul este afectat).
Cum mă pregătesc pentru o intervenție chirurgicală dentară?
Cel mai important aspect în procesul de pregătire este să urmezi îndeaproape instrucțiunile medicului. Asigură-te că nu omiți nimic din ceea ce îți spune acesta și că ai înțeles toate informațiile furnizate.
Înainte de intervenția propriu-zisă, s-ar putea să fie nevoie să faci mai multe radiografii dentare.
Vorbește cu medicul despre istoricul tău medical și informează-l cu privire la orice tratament medicamentos pe care îl urmezi, inclusiv suplimente alimentare sau vitamine. Poate fi nevoie să iei antibiotic, pentru a preveni apariția unei infecții.
Unele procedurii implică ca înainte de intervenția chirugicală dentară să fie efectuat un dertartraj și o curățare profesională a dinților, pentru a elimina placa bacteriană.
Dacă ideea de intervenție îți provoacă anxietate, vorbește deschis cu medicul stomatolog despre ceea ce simți! Acesta îți poate da toate detaliile necesare pentru a scăpa de neliniște.
Recuperarea după o intervenție chirurgicală dentară
După o intervenție chirurgicală stomatologică este nevoie să respecți câteva reguli. Acestea diferă în funcție de fiecare persoană în parte, dar și de complexitatea intervenției.
✅ Pansamentul se menține timp de 1-2 ore de la intervenție. De asemenea, nu este indicat fumatul timp de cel puțin o zi de la intervenția chirurgicală.
✅ Îți poți relua rutina de igienă orală după minim câteva ore, până la 24 de ore în anumite cazuri (evitând zona operată).
✅ După o astfel de intervenție pot apărea dureri locale, de aceea medicul îți va prescrie analgezice, pentru a ajuta la calmarea acestora.
✅ Dacă apar umflături la nivelul feței, compresele cu apă rece aplicate local sunt utile într-o astfel de situație.
✅ Nu consuma băuturi foarte reci sau fierbinți câteva zile de la intervenție.
✅ De asemenea, sunt recomandate alimentele moi, supele și ciorbele, în timp ce condimentele trebuie să fie evitate.
✅ Încearcă să te gândești la rezutatul final și la mulțumirea pe care o vei avea afișând un zâmbet sănătos.
Clinica Dr. Vodiță are în spate o echipă de medici stomatologi specializați și în tratamente de chirurgie dentară. Toate tratamentele stomatologice efectuate în clincă sunt nedureroase și sigure, fiind realizate cu responsabilitate și grijă față de sănătatea și confortul fiecărui pacient în parte. Vino la un consult gratuit pentru a te convinge!