Dr. Vodita » Coroane dentare

Coroane dentare

Program

Te asteptam in cabinetul nostruLuni – Vineri – 08:00-20:00


Sambata si Duminica – INCHIS

Coroane dentare

Ce este coroana dentară?

O coroană dentară este practic un înveliș sau un ”capac” pentru un dinte deteriorat. Aceasta are rolul de a restabili forma, dimensiunea și funcția normală a dintelui. O coroană dentară care se potrivește perfect întărește și înfrumusețează dintele.

Când am nevoie de coroană dentară?

Unele dintre cele mai frecvente situații în care medicul stomatolog recomandă realizarea unei coroane dentare sunt:

  • Dintele este slăbit după o carie severă
  • Un implant dentar trebuie acoperit
  • O plombă de dimensiuni mari trebuie schimbată
  • Dintele natural este deteriorat sau crăpat
  • Dintele a fost supus unui tratament de obturație de canal (în special dinții din spate)
  • Mușcătura trebuie aliniată
  • În scopuri estetice: pentru a obține un zâmbet mai frumos, armonizând dimensiunea, forma și culoarea dinților

Tipuri de coroane dentare

Coroanele dentare sunt de diverse tipuri:

  • coroane parțiale, care acoperă doar o parte din dinte, de cele mai multe ori rămânând expusă o porțiune de dinte în vecinătatea gingiei
  • coroane totale care acoperă complet porțiunea vizibilă a dintelui
  • coroane construite ca elemente unidentare de sine stătătoare sau coroane solidarizate (lipite între ele, formând o lucrare pluridentară)

Pentru realizarea coroanei dentare pot fi utilizate diferite tipuri de materiale, inclusiv: porţelan, ceramică, oxid de zirconiu, metal, rășină compozită sau o combinație de mai multe materiale.

În funcție de materialul din care sunt realizate, coroanele dentare se clasifică astfel:

✅ Coroane ceramice

✅ Coroane din zirconiu

✅ Coroane metalice turnate

✅  Coroane metalo-ceramice

Înainte de a recomanda un material pentru corana dentară, medicii stomatologi din clinica DrVodiță, vor lua în considerare, pe lângă preferințele tale personale, și factori precum:

✅ poziția dintelui;

✅ vizibilitatea acestuia atunci când zâmbești;

✅ poziția țesutului gingival;

✅ funcția dintelui care are nevoie de coroana dentară;

✅ obținerea unui efect natural;

✅ culoarea dinților din jur.

O coroană dentară provizorie, așa cum îi spune și denumirea, este o coroană care va rămâne în gură doar o perioadă scurtă de timp. Aceste coroane sunt realizate din materiale acrilice sau compozite, armate sau nu cu schelet metalic în interior. Sunt ușoare, fragile, fără rezistență mare în timp. Pot fi purtate de la câteva zile până la câteva luni, în funcție de scopul lor și de indicațiile medicului stomatolog.

Corabele dentare temporare reprezintă o etapă intermediară în tratament, sunt folosite până la realizarea coroanelor definitive sau până în momentul în care există indicație sau se întrunesc condițiile pentru coroanele definitive. Au rol estetic (cel mai frecvent) și funcțional (ajută  masticația, restabilesc rapoartele intermaxilare, mențin spațiile interdentare sau tatonează diferite posibilități pentru a identifica cât mai exact cum trebuie realizate coroanele definitive).

Prețul unei coroane dentare

Prețul coroanelor dentare diferă în funcție de materialul din care sunt realizate, dar și de dimensiunile dintelui. În unele cazuri, pentru a pregăti montarea coroanei, ar putea fi nevoie de o intervenție suplimentară, cum ar fi un implant dentar sau o obturație radiculară.

La clinica Dr. Vodiță îți oferim mai multe opțiuni de coroane dentare, la un raport calitate-preț excelent:

Coroană provizorie Coroană metalică turnată Coroană metalo-ceramică
100 lei 350 lei 500 lei

 

Cu ajutorul coroanelor dentare medicul stomatolog îți poate reda în cel mai scurt timp naturalețea și frumusețea zâmbetului, dar mai ales funcționalitatea corectă a danturii pe termen lung.

Este imperios necesar ca, în prima etapă, pacientul să se prezinte la medicul stomatolog pentru o consultație, deoarece, doar astfel acesta poate să afle detalii despre starea sa de sănătate, despre momentul și cauzele pierderii dinților. Dacă un dinte suferă din cauza unei carii avansate, care îi pune în pericol rezistența și menținerea acestuia pe arcadă, apare necesitatea aplicării unei coroane dentare.

În cadrul clinicii noastre ți se vor explica în detaliu etapele, costurile, avantajele, dar și riscurile la care te expui dacă nu beneficiezi de tratamentul stomatologic potrivit.

Este necesară apoi o radiografie care să evidențieze rădăcinile, eventuale procese patologice și osul dentar, pentru a crea o bază stabilă de susținere a coroanelor. Se elaborează astfel planul de tratament.

Urmează tratarea dinților afectați sau a dinților “stâlpi” ce vor primi viitoarea punte protetică: extirparea nervului, dacă este necesar, șlefuirea dinților, etc. Apoi, pacientului i se vor amprenta dinții și vor urma probele de laborator. La prima vizită, pacientul pleacă acasă cu o coroană dentară provizorie care îi protejează dintele.

Cea de-a doua vizită are loc imediat cum coroana dentară este gata. Cea provizorie este înlocuită cu cea permanentă, iar pacientul se bucură de un zâmbet nou, frumos și funcțional. Acomodarea cu noua coroană dentară se face într-un timp scurt, aceasta simțindu-se apoi exact ca un dinte natural.

Procedeul nu este deloc dureros sau incomod, iar vizitele pentru fiecare etapă sunt de scurtă durată.

Cât timp rezistă o coroană dentară?

Durata medie de utilizare a unei restaurări utilizând o coroană dentară este de 10-20 de ani. Sunt o mulțime de factori care influențează durata de viață a acesteia, printre care

✅ rutina zilnică de igienă orală,

✅ obiceiurile personale vicioase (rosul unghiilor, folosirea dinților pentru a deschide ambalaje, a sparge semințe etc),

✅ bruxismul (scrâșnitul dinților).

Deși nu are nevoie de o îngrijire specială, coroana dentară trebuie protejată la fel ca ceilalți dinți, precum periajul zilnic (de cel puțin două ori pe zi), folosirea aței dentare precum și a apei de gură.

Poartă cu încredere un zâmbet strălucitor, cu un aspect natural, obţinut prin atenţia şi profesionalismul medicilor specialişti din cadrul clinicii noastre! În plus, beneficiezi de un tehnician dentar dedicat clincii noastre, care poate realiza mai bine și mai rapid coroanele dentare față colaborarea cu un laborator extern.

 

De ce să alegi clinica DrVodiță pentru coroane dentare?

✅Coroane dentare care contribuie la refacerea estetică și funcțională a dintelui

✅ Funcția masticatorie este reluată imediat, deoarece coroanele dentare se potrivesc perfect

✅ Coroane dentare care se armonizează cu trăsăturile feței

✅ Coroane dentare care restaurează dinții fracturați sau afectați de carii grave

✅ Coroanele dentare împiedică migrarea dinților vecini, în cazul în care un dinte lipsește

✅ Coroane dentare cu  aspectul și culoarea dinților naturali

✅ Rezultate estetice deosebite

✅ Acomodare imediată datorită tehnicii precise folosite pentru realizarea coroanelor dentare.


Descopera serviciile noastre


Clientii nostri sunt prioritatea noastra, oferim servicii stomatologice de calitate cu o echipa de specialisti.

Call Now Button