Dr. Vodita » Implantul dentar

Implantul dentar

Program

Te asteptam in cabinetul nostru



Luni – Vineri – 08:00-20:00


Sambata si Duminica – INCHIS

Implantul dentar

Potrivit statisticilor, 70% dintre românii adulți se confruntă cu lipsa unuia sau a mai multor dinți. Întrucât pierderea dinților poate fi o problemă serioasă, medicii specialiști în implantologie și protetică dentară din cadrul clinicii DrVodiță îți stau la dispoziție pentru a-ți oferi informații prețioase despre implantul dentar, una dintre marile descoperiri ale medicinei dentare, care oferă cele mai bune soluții pe termen lung pentru pacienții cu dinți lipsă.

Ce este implantul dentar?

Dintele natural este format din rădăcină (partea ascunsă sub gingie) și coroană (partea de deasupra gingiei). Rădăcina este cea care susține dintele natural pe arcadă.

Un implant dentar este un mic dispozitiv din titan ce înlocuiește porțiunea de rădăcină a unui dinte artificial care ține locul unui dinte lipsă. Mai exact, este un șurub care se introduce chirurgical în osul mandibular superior și/sau inferior cu scopul de a preveni resorbția osoasă și retragerea gingiei. Pe acest suport artificial se realizează ulterior coroana dentară definitivă. Practic, implantul dentar funcționează asemenea unei ancore pentru dintele artificial.

Rezultatul? Dinții artificiali arată, funcționează și se simt la fel ca cei naturali. Așadar, implantul dentar este cea mai bună opțiune pentru o persoană care are unul sau mai mulți dinți lipsă.

Cine poate beneficia de implantul dentar?

Orice persoană care a pierdut unul sau mai mulți dinți din diverse motive poate beneficia de procedura de implant dentar, atâta timp cât nu există probleme de sănătate sau condiții locale care să reprezinte o contraindicație absolută  pentru intervenția chirurgicală dentară.

Pacienții care au alte afecțiuni stomatologice, cum ar fi gingivită, sau au suferit pierderi osoase din cauza unui abces dentar s-ar putea să nu poată  beneficia de un implant dentar clasic, ci s-ar putea să aibă nevoie de adiție osoasă.

Există limite și în cazul copiilor sau adolescenților la care nu s-a finalizat dezvoltarea scheletică și la persoanele foarte în vârstă (peste 90 de ani) la care vindecarea este anevoiasă.

Totuși, cel mai recomandat este să asculți indicațiile medicului stomatolog. În urma unor analize și a unui consult amănunțit, doar acesta poate hotărî exact dacă implantul dentar este sau nu cea mai bună opțiune pentru tine.

Contraindicații generale:

  • diabeticii dependenți de insulină
  • bolnavii de cancer sub tratament de chimioterapie
  • dependența de alcool sau droguri
  • deficite imunitare majore

Tipuri de implanturi dentare

Cel mai folosit tip de implant dentar este cel cu formă conică, însă există și cu alte forme (cilindrică, trapezoidală sau lamelară).

După dimensiune, există mai multe tipuri de implanturi dentare:

  • Mini-implanturi dentare – sunt foarte subțiri (1,8-3 mm), se utilizează în spații înguste sau ca implanturi provizori; ajută la stabilizarea protezelor mobile sau la fixarea lucrărilor provizorii.
  • Implanturi dentare clasice – mai mari ca dimensiune (3-5 mm grosime și 15 mm înălțime), sunt cele mai utilizate pentru înlocuirea unuia, a mai multor sau a tuturor dinților lipsă, sunt recomandate pentru susținerea lucrărilor protetice fixe.
  • Implanturi dentare zigomatice -au cele mai mari dimensiuni, se folosesc rar, când cantitatea de os alveolar nu este suficientă pentru susținerea unei lucrări fixe și când volumul osului maxilar nu poate fi refăcut prin procedurile de adiție de os.

Materiale folosite pentru realizarea unui implant dentar 

În prezent, cele mai utilizate materiale pentru implantul dentar sunt titanul și zirconiul. Titanul este unul dintre puținele metale biocompatibile, adică este acceptat de organism în structura osoasă a mandibulei. Zirconiul, un material dur și rezistent, este o alternativă la titan și este de asemenea compatibil cu structura osoasă a cavității bucale.

În general, implantul dentar din zirconiu este într-o singură piesă, spre deosebire de implantul de titan, în cazul căruia rădăcina este din titan iar coroana din porțelan.

Durata de viață a unui implant dentar

Implanturile dentare au, la nivel mondial, o rată de succes între 95-98% calculată la 10-15 ani. În general, un implant dentar bine întreținut poate să   să reziste zeci de ani. Totuși, lucrările dentare montate pe implanturi trebuie înlocuite în medie după aproximativ 10-15 ani. Depinde foarte mult de modul în care sunt întreținute, de igiena dentară, dar și de caracteristicile individuale.

Pentru ca implanturile să reziste cât mai mult timp cu putință, pacienții trebuie să se prezinte de cel puțin două ori pe an la controlul stomatologic periodic. De asemenea, studiile au demonstrat că implanturile dentare rezistă mai mult la persoanele care nu fumează și nu fac exces de alcool.

Dacă ești preocupat de durata de viață a unui implant dentar în cazul tău, vorbește cu medicul tău stomatolog. Specialiștii în implantologie și protetică dentară de la clinica DrVodiță îți stau la dispoziție pentru orice nelămurire privind sănătatea danturii tale.

Implantul dentar și durerea 

Intervenția de implantologie este o procedură nedureroasă întrucât se realizează sub anestezie locală. Acest tip de anestezie este foarte eficientă, oferindu-i medicului stomatolog posibilitatea de a comunica în permanență cu pacientul. Astfel, poți semnala imediat chiar și cel mai mic disconfort, deși cel mai probabil, nu va fi cazul. De fapt, mulți pacienți au spus că disconfortul resimțit este de intensitate mai mică decât în cazul extracției unui dinte.

Durata intervenției variază în funcție de numărul implanturilor ce trebuie inserate și complexitatea cazului tratat în acel moment. În medie, procedura de implant dentar pornește de la un minim de 30 de minute – dacă totul este pregătit dinainte și nu mai este nevoie de alte intervenții complementare – și poate dura maxim 2-3 ore în cazul unor intervenții complexe.

În cadrul clinicii de stomatologie DrVodiță confortul pacientului este pe prim plan și de aceea încercăm să eficientizăm timpul petrecut pe scaunul medicului stomatolog.

Cum întrețin implantul dentar?

Succesul pe termen lung al tratamentului cu implante dentare depinde de modul în care sunt întreținute și igienizate, atât la domiciliu, cât și profesional, în cabinetul medicului stomatolog, din șase în șase luni. Iată câteva lucruri de care să ții cont pentru a prelungi durata de viață a unui implant:

⛔️Evită deschiderea ambalajelor cu dinții, rosul unghiilor sau a altor obiecte dure.

⛔️Nu bea lichide foarte fierbinți

⛔️Nu combina lichide fierbinți cu alimente reci

⛔️Renunță sau măcar încearcă să reduci numărul țigărilor fumate

✅Ai grijă la zona implantului când folosești ața dentară

✅Igenizează în mod corect gura (folosește apă de gură, o periuță cu peri moi și o pastă de dinți neabrazivă)

✅Respectă periodicitatea igenizărilor profesionale realizate în cabinetul medicului dentist

Alege implantul dentar la Clinica DrVodiță

✅implanturi dentare care previn migrarea dinților și retracția gingiei

✅te vei bucura de o sănătate orală îmbunătățită

✅vei mesteca mai ușor, deoarece implanturile dentare puse de medicii noștri specialiști sunt similare cu dinții naturali

✅folosim doar implanturi dentare biocompatibile

✅îți redăm un zâmbet frumos, sănătos, cu aspect natural

✅implanturile dentare arată și funcționează ca un dinte natural

✅implantul dentar încetinește artofia osoasă

✅implantul dentar reprezintă o soluție pe termen lung

Implantul dentar este soluția cea mai eficientă și mai durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă. Pe lângă rolul funcțional, implantul dentar are și rol estetic, întrucât îți păstrează zâmbetul sănătos și frumos. Vino la clinica DrVodiță pentru a beneficia de proceduri de implantologie sigure, fără durere, la prețuri prietenoase!


Descopera serviciile noastre


Clientii nostri sunt prioritatea noastra, oferim servicii stomatologice de calitate cu o echipa de specialisti.

Call Now Button