Știai că ?
- 8 din 10 persoane cu vârsta de peste 35 ani prezintă o formă de afecțiune a gingiilor.
- Parodontoza ocupă locul 6 printre cele mai răspândite boli.
- Parodontoza poate duce la pierderea dinților și la afectarea întregului organism.
- Parodontoza nu determină vreun disconfort intens, de aceea este dificil de diagnosticat în stadii incipiente.
Ce este parodontoza?
Parodontoza, parodontita sau boala parodontală este o infecție gravă a gingiilor cauzată, în principal, de placa bacteriană acumulată, rezultată în urma unei igiene orale deficitare. Netratată, parodontoza poate duce în timp la pierderea dinților prin distrugerea țesutului moale și a osului alveolar care susține dinții.
Care sunt fazele bolii parodontale?
Gingivita, prima fază a parodontozei
În mod normal, gingiile sănătoase sunt ferme și de culoare roz pal. În prima fază a parodontozei, apare gingivita (inflamația gingiei) care se manifestă prin modificarea consistenței gingiei – aceasta devine moale și își modifică culoarea spre roșu violaceu.
Sângerarea gingiilor
O dată cu gingivita, apare senzația de durere, iar gingiile sângerează ușor în timpul periajului, chiar și când folosești o periuță cu peri moi. Acest lucru este cauzat de inflamarea papilelor interdentare (porțiunile gingiei marginale care se regăsesc între dinți).
Afectarea structuriilor profunde
Treptat, gingia începe să se retragă de pe dinți, antrenând apoi și osul alveolar. Apar pungile parodontale (“buzunarașe” formate între os și dinte în care se acumulează bacterii, tartru, fragmente de os necrozat, etc.). În final, dinții sunt expulzați din alveolele dentare.
Dacă suferi de parodontoză avansată, s-ar putea să ai dureri severe în timp ce mesteci, respirație neplăcută și senzația de gust rău în gură.
Care sunt simptomele parodontozei?
Semnele și simptomele parodontozei pot include:
- Acumulare de tartru (“piatră”) pe dinți
- Gingii umflate
- Gingii de culoare roșu aprins, roșu întunecat sau purpuriu
- Gingii moi la atingere
- Gingii care sângerează ușor (simptomul nu apare în cazul fumătorilor)
- Gingii care se îndepărtează de dinți (se retrag), făcând dinții să pară mai mari decât în mod normal
- Spații noi care se dezvoltă între dinți
- Punți între dinți și gingii
- Respirație urât mirositoare (halitoză)
- Durere în timpul mestecatului
- Abcese dureroase
- O schimbare a modului în care dinții se potrivesc atunci când muști
Care sunt cauzele bolii parodontale?
Cea mai frecventă cauză care duce la apariția gingivitei, iar mai apoi, a bolii parodontale, este igiena orală precară. Aceasta favorizează acumularea excesivă de placă bacteriană ce se depune pe suprafața dinților. Când acest strat de bacterii nu este îndepărtat zilnic prin periaj, începe să se întărească, transformându-se în tartru. La rândul lui, tartrul începe să acumuleze bacterii și să irite gingiile, care în cele din urmă se vor inflama, se vor înroșii și vor începe să sângereze.
Gingivita și impicit parodontoza poate apărea la orice persoană care nu respectă regulile de igienă dentară, însă există și alți factori de risc implicați în apariția acestei afecțiuni, precum:
- Fumatul sau mestecarea tutunului
- Obezitatea
- Vârsta înaintată
- Deficiența de vitamina C
- Sindromul de gură uscată
- Intervenții stomatologice care îngreunează curățarea corectă a dinților
- Schimbări hormonale, precum cele din perioada sarcinii sau a menstruației
- Factori ereditari
- Anumite medicamente
- Anumite boli care slăbesc sistemul imunitar (HIV, leucemie).
Cum este diagnosticată parodontoza?
Pentru diagnosticarea parodontozei este necesară, bineînțeles, un consult la medicul stomatolog. Acesta va examina situația având în vedere:
-istoricul medical
-acumularea de placă bacteriană și tartru
-adâncimea spațiilor dintre dinte și gingie (o adâncime mai mare de 4 mm poate indica parodontoză, controlul se realizează cu o sondă parodontală și nu este dureros).
-radiografii dentare (pentru a verifica dacă există pierderi osoase)
În urma acestui control, medicul stomatolog te-ar putea îndruma spre un medic stomatolog expert în diagnosticul și tratamentul bolilor gingivale, sau pentru alte investigații suplimentare.
Există posibile complicații?
Gingivita netratată duce la apariția parodontozei și, în unele cazuri, chiar la pierderea dinților. Inflamarea cronică a gingiei a fost asociată și cu boli respiratorii, diabet, artrită reumatoidă sau boala arterială coronariană. Unele studii sugerează că bacteriile care cauzează apariția parodontozei pot pătrunde în sânge prin țesutul gingival și de aceea pot să apară și alte probleme de sănătate mai serioase. De exemplu, s-au descoperit unele legături directe între afecțiunea gingivală și complicații ale sarcinii, precum preeclampsia, nașterea prematură sau nașterea unui copil subdezvoltat.
Gingivita acută necrotizantă reprezintă o formă severă de gingivită, care cauzează dureri, infecții, sângerări și chiar ulcerații bucale. Aceste cazuri nu sunt însă frecvente și apar doar în situații excepționale.
Cum se tratează parodontoza?
Principalul scop al tratamentului este acela de a elimina depunerile de placă bacteriană și tartru de pe dinți și gingii. De aceea, cu cât problema este identificată mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat. Tratamentul este ales în funcție de stadiul parodontozei. Astfel, se pot efectua următoarele proceduri:
Când parodontoza se află în stadii incipiente:
✅ Efectuarea detartrajului și periajul profesional al dinților (completate de o igienă orală adecvată)
✅ Administrarea unor produse cu substanțe antibiotice și antibacteriene, care să curețe în profunzime cavitatea bucală.
Când parodontoza se află într-un stadiu avansat:
✅Terapia cu laser – tratează infecția bacteriană care a provocat boala, eliminând pungile parodontale și iradiază eficient țesuturile moi afectate și depunerile de tartru.
✅Operația cu lambou – presupune incizarea gingiilor pentru ca medicul stomatolog să aibă acces la rădăcina dintelui și să poată curăța toată zona afectată.
✅Grefele de țesut sau de os – când parodontoza afectează părți importante din țesutul gingival și osos, este prelevat țesut dintr-o zonă sănătoasă, care se atașează ulterior în locul afectat. Grefele de os pot fi obținute și din materiale sintetice.
✅ Implant dentar – atunci când parodontoza a cauzat pierderea unui dinte.
Cum previn parodontoza?
Deși este una dintre principalele cauze ale pierderii dinților, din fericire, parodontoza se numără printre afecțiunile ce pot fi ușor evitate. Tot ce trebuie să faci este să acorzi atenție câtorva reguli de îngrijire a danturii:
✅Periază corect dinții! Pentru aceasta, folosește o periuță cu peri moi, care nu traumatizează gingiile. Acordă cel puțin două minute periajului, folosind mișcări circulare.
✅Folosește zilnic ața dentară, apa de gură și dușul bucal întrucât acestea pot elimina placa bacteriană de acolo unde periuța nu ajunge.
✅Evită consumul în exces a produselor procesate, care conțin foarte mult zahăr,deoarece acestea favorizează dezvoltarea bacteriilor în cavitatea orală.
✅Mergi periodic la dentist pentru detartraj, periaj profesional și un control stomatologic general (de cel puțin două ori pe an), chiar dacă nu ai nici o problemă la nivelul dinților și nu te supără nimic.
Ai membri din familie care suferă de parodontoză sau prezinți oricare dintre simptomele bolii parodonotale? Au trecut mai mult de 6 luni de la ultimul consult stomatologic și vrei să te asiguri că dantura ta este perfect sănătoasă? Vino la un consult stomatologic gratuit la clinica DrVodiță. Ai la dispoziție de o echipă de medici dedicați profesiei lor, dar mai ales siguranței, confortului și sănătății pacienților care le calcă pragul, de o atmosferă relaxată și prețuri prietenoase!