Dr. Vodita » Tratament de canal – endodonție

Tratament de canal – endodonție

Program

Te asteptam in cabinetul nostru



Luni – Vineri – 08:00-20:00


Sambata si Duminica – INCHIS

Tratament de canal – endodonție

Ce este canalul radicular?

Canalul radicular este termenul folosit pentru a descrie cavitatea naturală din interiorul dintelui. Această cavitate conține pulpa dentară alcătuită din nerv, vase de sânge și țesut conjunctiv.

Tratamentul de canal sau tratamentul canalului radicular are rolul de a curăța interiorul rădăcinii dintelui și a salva dintele de la extracție. Mai exact, medicul stomatolog extrage țesutul nervos infectat și inflamat de carii profunde netratate sau de alte traumatisme (dinți ciobiți sau fracturați), curăță și sterilizează interiorul dintelui după care îl sigilează cu o lucrare protetică (plombă sau coroană).

De ce trebuie eliminat nervul dentar?

Când țesutul nervos al dintelui este afectat, bacteriile încep să se înmulțească în cavitatea dintelui, provocând infecții grave numite abcese.

Ce este abcesul dentar? 

Un abces dentar este o infecție dureroasă la rădăcina unui dinte sau între gingie și un dinte și este cauza cea mai frecventă a durerilor dentare severe, resimțite puternic de către pacienți. De aceea, imediat ce sesizezi simptomele unui abces dentar (durere, sensibilitate, umflarea gingiei, a feței sau a gâtului, disconfort, etc.) este important să consulți rapid un doctor stomatolog, chiar dacă durerea dispare.

Dacă nu se scoate nervul dentar atunci când acesta este afectat de carie, durerea nu va ceda, nervul va muri în timp, iar resturile de nerv mort vor rămâne în dinte și se vor infecta, ducând în cele din urmă la piederea dintelui natural.

De ce se inflamează sau se infectează nervul dentar?

Cele mai comune cauze de infecții ale nervilor și pulpei dentare sunt:

  • Cariile profunde cauzate de acumularea excesivă de tartru și placă bacteriană.
  • Dinți ciobiți sau fracturați ca urmare a unui traumatism.
  • Afecțiuni parodontale (ale gingiilor și ale țesuturilor moi înconjurătoare).
  • Netratarea corespunzătoare a unei carii în mai multe etape.

Primul semn că dintele tău suferă cu adevărat și că nervii sunt afectați este durerea intensă. Este clar că în această situație ai nevoie de ajutorul unui specialist, așadar nu amâna o programare la un consult stomatologic în regim de urgență.

Ce se întâmplă în timpul procedurii?

Inițial, este recomandată realizarea unei radiografii dentare, pentru a se putea vedea cât de afectat este dintele și stadiul infecției. După aceasta, are loc tratamentul endodontic care presupune:

✅Se realizează o anestezie locală și se izolează dintele, astfel încât procesul să fie cât mai confortabil pentru pacient.

✅Se crează accesul către camera radiculară și pulpă cu ajutorul unei freze.

✅Se îndepărtează partea cariată a dintelui, se curăță canalul și dintele devine astfel pregătit pentru obturația de canal.

Înainte de finalizarea lucrării, ar putea fi necesar să aștepți 1-2 săptămâni pentru ca medicul stomatolog să se asigure că zona nu se infectează. Pentru această perioadă, se inserează în canal un medicament dezinfectant.

Se realizează obturația de canal sau obturația radiculară care constă în umplerea camerei pulpare cu pastă care apoi se cimentează.

Obturația canalului este ultima etapă. Uneori, poate fi necesară refacerea dintelui afectat cu ajutorul unui pivot metalic, turnat sau cu ajutorul unei tije din fibră de sticlă, pentru a arma reconstrucția dintelui și/sau acoperirea  acestuia cu o coroană din zirconiu ceramică sau din zirconiu.

De regulă, în funcție de gradul de infltrare al infecției, tratamentul endodontic poate fi realizat în una, două sau maxim 3 ședințe în cabinet. Este o procedură simplă, se realizează în mod precis cu ajutorul microscopului, iar pacientul nu simte disconfort în zona afectată.

Tratamentul de canal doare?

Tratamentele endodontice realizate la clinica stomatologică Dr. Vodiță încep întotdeauna cu anestezia locală, astfel că nu vei simți nici un fel de durere în timpul procedurii.

Anestezia se realizează cu ace atraumatice, tolerate chiar și de cei mici. Întrucât acele sunt atât de mici și flexibile, iar traumatismul gingiei este minor, se scade la minim riscul de hematom sau durere postanestezie.

Efectul anesteziei persistă aproximativ 2 ore, timp în care, de cele mai multe ori, tratamentul endodontic este finalizat. Dacă totuși, în timpul tratamentului, sensibilitatea reapare, este suficient să semnalezi acest lucru medicului dentist care imediat va completa anestezia.

La clinica Dr. Vodiță, pacienților nostri li se asigură tot confortul pe toată durata ședințelor de tratament, iar procedurile aplicate sunt lipsite de durere.

Ce se întâmplă după tratamentul de canal endodontic?

În primele zile după tratament, dintele va fi sensibil și se recomandă  masticația cu precauție. De asemenea, în cazul în care resimți disconfort, se pot administra analgezice (paracetamol sau ibuprofen). Aceste reacții sunt normale și dispar după aproximativ 7 zile după finalizarea procedurii.

Imediat după tratamentul de canal, îți poți relua activitățile obișnuite, fiind totuși atent să nu mănânci decât după ce trece efectul anesteziei.

Urmările extragerii pulpei dentare se vor remarca asupra dintelui prin pierderea sensibilității la cald și rece și a modificării culorii, fără a influența însă starea de sănătate a pacientului.

Cât de eficient este tratamentul de canal?

Tratamentul endodontic de tratare a canalelor radiculare este o procedură sigură, cu o rată de succes de peste 95%.

La clinica Dr. Vodiță, tratamentul endodontic sub control microscopic se va încheia cu succes prin salvarea dintelui de la extracție și prin reconstrucția și protejarea acestuia cu ajutorul coroanei dentare în culori naturale, similare dinților sănătoși.

Cum previn infectarea sau inflamarea nervului dentar?

✅ Păstrează o rutină zilnică de igienă orală pentru a preveni apariția cariilor.

✅ Consultă medicul stomatolog periodic, pentru a seziza din timp dacă există probleme.

✅ În cazul în care resimți chiar și cel mai mic disconfort dentar sau observi o carie pe suprafața dinților, prezintă-te cât mai repede la dentist. Nu aștepta ca durerea să treacă de la sine, pentru că există riscul de complicații. Nu uita, la clinica noastră consultul stomatologic este gratuit!

✅ Traumele produse de accidentări (de exemplu, când practici un sport) sau de bruxism (scrâșnitul dinților) pot fi prevenite folosind o gutieră.

✅ Evită consumul în exces de alimente sau băuturi care conțin zahăr.

Clinica Dr. Vodiță are în spate o întregă echipă de medici stomatologi specializați în endodonție. Toate tratamentele noastre stomatologice sunt nedureroase și sigure, fiind realizate cu responsabilitate și grijă față de sănătatea și confortul fiecărui pacient în parte. Vino la un consult gratuit pentru a te convinge!


Descopera serviciile noastre


Clientii nostri sunt prioritatea noastra, oferim servicii stomatologice de calitate cu o echipa de specialisti.

Call Now Button