Dr. Vodita » Tratamentul cariilor dentare

Tratamentul cariilor dentare

Program

Te asteptam in cabinetul nostruLuni – Vineri – 08:00-20:00


Sambata si Duminica – INCHIS

Tratamentul cariilor dentare

Caria dentară reprezintă cea mai răspândită afecțiune stomatologică la nivel mondial. Deoarece sănătatea dentară afectează sănătatea generală a organismului este important să previi, cât de mult poți apariția cariilor și să nu amâni tratamentul cariei din stadiile  sale incipiente.

Află de la medicii clinicii stomatologice Dr. Vodiță tot ceea ce trebuie să știi despre simptomele apariției cariilor, care sunt cauzele și  tratamentele disponibile împotriva cariilor, dar și ce metode de prevenție ai la îndemână.

Ce sunt cariile?

Cariile dentare apar atunci când smalțul dinților este deteriorat de placa bacteriană. Această placă se formează constant pe dinți, iar atunci când consumi zahăr, sub orice formă, bacteriile din placă îl transformă în acid care atacă smalțul dinților. Astfel, apar carii sau găuri în smalț. Tot blaca bacteriană poate duce la apariția bolilor ginigivale și a abceselor dentare (puroi).

Lăsate netratate, cariile evoluează, distrug smalțul dintelui și pot ajunge la pulpa dentară și la nervi. Din păcate, pot ajunge chiar să afecteze serios nervul dintelui și vor duce sigur într-o etapă mai apropiată sau mai îndepărtată la pierderea definitivă a dintelui.

Oricine poate dezvolta carii dentare, chiar și bebelușii. Întrucât la început, acestea nu provoacă durere, este greu să-ți dai seama de existența lor. Iată de ce, pe lângă o igienă orală adecvată, este necesar și un consult stomatologic periodic (cel puțin de două ori pe an) pentru a identifica din timp o carie și a preveni dezvoltarea ei.

Tipuri de carii dentare:

  • Carii pe rădăcina dintelui (apar îndeosebi ca urmare a retracțiilor gingivale)
  • Carii pe suprafețele laterale ale dintelui
  • Carii pe suprafața de contact (fosete)
  • Carii ocluzale (apar pe suprafața de contact a dinților și a molarilor)
  • Carii interdentare
  • Carii secundare (apar sub obturațiile dentare deja executate)

Care sunt simptomele unei carii dentare?

Simptomele cariilor dentare depind de gravitatea acestora. Acestea includ:

? sensibilitatea dentară ( de exemplu, la mâncăruri/băuturi dulci, reci sau calde)

? jenă, dificultate la mestecarea mâncării

? durere de dinți (fie continuă, fie ocazional intensă)

? mici găuri vizibile în dinte

? pete pe dinți (gri, maro sau negre)

? respirație urât mirositoare

? senzație de gust neplăcut în gură

Dacă obsevi oricare dintre aceste simptome, consultă medicul stomatolog cât mai curând posibil. Cu cât aceste simptome sunt mai rapid identificate, cu atât mai ușor și mai eficient va fi tratamentul cariei.

Care sunt cauzele apariției cariilor?

Cariile sunt cauzate de placa bacteriană, o substanță lipicioasă care se depune pe dinți, o combinație între bacterii, salivă, acid și particule alimentare. După ce ai mâncat sau băut ceva ce conține zahăr, bacteriile din gură transformă zahărul în acid care poate eroda încet smalțul. Smalțul este un strat dur, care protejează dinții împotriva cariilor dentare. Pe măsură ce smalțul dinților este mai deteriorat, riscul de apariție a unei carii crește.

Oricine poate dezvolta carii dentare, însă există anumiți factori de risc care favorizează apariția acestora, printre care se numără:

exces de alimente și băuturi acide sau cu zahăr (dulciuri, băuturi carbogazoase, etc.)

? igienă orală precară (lipsa periajului zilnic, nefolosirea aței dentare, apei de gură)

? lipsă de fluor (pastă de dinți fără fluor)

? gură uscată (xerostomie)

? tulburări alimentare (anorexia și bulimia)

? tutunul și alcoolul în exces

? boală de reflux gastroesofagian

Știai că?

? Există peste 500 de medicamente fabricate la nivel mondial, care pot avea drept efect secundar apariția unor probleme cu dantura? (ca de exemplu, pastilele administrate pe termen lung pentru tratarea alergiilor, a astmului, a hipertensiunii arteriale, contra depresiei, a maladiei Parkinson ori contra bolii Alzheimer). De aceea, este important să îi spui medicului stomatolog despre tratamentele pe care le urmezi!

? Cariile se formează mai des pe dinții din spate (molari și premolari) și în spațiile foarte strâmte dintre dinți. Motivul: în aceste zone periuța de dinți ajunge foarte rar, iar în lipsa aței dentare, a periajului interdentar, a dușului bucal sau a apei de gură, resturile de alimente sau substanțele din băuturi rămân acolo, devin locuri propice pentru înmulțirea bacteriilor și formează sedimente. În timp, aceste sedimente se acumulează și se transformă în carii.

Cum se pot trata cariile dentare? 

În primul rând, este foarte important să comunici cu medicul dentist și să îi spui orice simptom pe care l-ai observat. În funcție de situație, medicul stomatolog va identifica prezența cariei printr-un examen oral sau analizând o radiografie dentară.

Opțiunile de tratament depind de severitatea cariei, însă există mai multe moduri în care această problemă poate fi tratată. Iată doar câteva:

Obturația fizionomică (plomba)

Cea mai comună metodă de reabilitare a unui dinte afectat de carie este obturația dentară fizionomică. Această procedură presupune ca medicul stomatolog să curețe zona unde s-a instalat caria prin înlăturarea țesuturilor afectate și umplerea spațiului cu un compozit biocompatibil cu organismul tău, care va avea o culoare apropiată de cea a dintelui natural și care va reda funcționalitatea dintelui.

Obturația fizionomică la microscop

Acest tip de tratament pentru cariile dentare se realizează cu microscopul dentar și permite medicului să vadă cu foarte mare precizie suprafața afectată de carie, să aprecieze corect extinderea cariei și profunzimea acesteia.

 ✅Obturația de canal

În cazul în care caria dentară a distrus structura dintelui și a dus la inflamarea pulpei dentare și a nervilor este nevoie ca medicul stomatolog specialist în endodonție să curețe infecția extinsă sub smalț, asigurând vitalitatea și sănătatea dintelui. Se îndepărtează țesutul afectat și se obturează canalul.

 Coroana dentară

Coroana dentară este o lucrare protetică care acoperă un bont sau un dinte cu un grad mare de distrucție coronară, reușind astfel să salveze dintele atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Coroana dentară îmbracă în totalitate dintele afectat. În clinica noastră, coroanele dentare sunt realizate direct în laboratorul stomatologic potrivit amprentei luate. Aceasta arată ca un dinte, cu mențiunea că se fixează ca un capac peste dintele deteriorat. Deci te poți gândi la coroana dentară ca la un dinte artificial, gol pe dinăuntru.

Clinica Dr.Vodiță îți pune la dispoziție oricare dintre aceste servicii medicale la un preț accesibil și la standarde înalte. Fie că este vorba de un tratament simplu sau unul mai complex, poți apela la specialiștii noștri în sănătate orală cu toată încrederea!

Asigurăm servicii de calitate, într-un mediu plăcut, fără disconfort sau durere! Cu o experiența de peste 16 ani în stomatologie tratăm familii întregi și avem grijă să le asigurăm un zâmbet sănătos și frumos. Obiectivul nostru este ca toți cei care ne calcă pragul să aibă parte de cel mai bun tratament posibil și să plece de la noi cu zâmbetul pe buze!

Cum fac față durerii produse de cariile dentare până ajung la stomatolog?

 ✅ Menține o bună igienă orală, continuând să periezi toate părțile gurii, inclusiv zonele sensibile.

✅ Evită mâncarurile/băuturile dulci, reci sau fiebinți.

✅ Folosește un medicament antiinflamator.

 Cel mai important, nu amâna vizita le medicul dentist! În clinica stomatologică DrVodiță

Cum previn apariția cariilor?

Iată câteva dintre cele mai utile metode de prevenție împotriva cariilor dentare:

✅Alege cu grijă periuța de dinți (peri moi, zonă de curățat limba).

✅Periază dinții de cel puțin două ori pe zi cu o pastă de dinți ce conține fluor.

✅Acordă timp și atenție periajului zilnic, nu peria superficial.

✅Folosește cel puțin o dată pe zi ață dentară și/sau periuțe interdentare.

✅Include apa de gură în rutina ta zilnică de igienă orală.

✅Evită alimentele și băuturile care conțin zahăr sau care sunt acide, cum ar fi dulciurile, bomboanele, sucul și carbohidrații rafinați.

✅Limitează gustările între mese.

✅Nu uita să consulți medicul stomatolog de cel puțin 2 ori pe an pentru un examen de rutină (chiar dacă nu te doare nimic).

✅Mergi periodic la dertartraj

De asemenea, următoarele alimente pot ajuta la combaterea cariilor dentare:

  • fructe și legume bogate în fibre
  • alimente bogate în calciu
  • xilitol gumă de mestecat fără zahăr
  • ceaiul negru sau verde neîndulcit

Ai grijă de sănătatea orală a micuțului tău!

✅Stabilirea bunelor obiceiuri alimentare prin limitarea consumului de zahăr îți poate ajuta copilul să evite cariile dentare.

✅De asemenea, trebuie încurajate vizitele periodice la stomatolog încă de la o vârstă fragedă. Medicii stomtaologi ai clincii DrVodiță vor asigura o experiență cât mai plăcută și îi le vor da copiilor sfaturi practice, de folos, pe înțelesul lor.

✅Este important să înveți copilul cum să își curețe dinții în mod corespunzător și regulat. Medicii noștri stomatologi îți pot arăta exact cum să faci acest lucru.

✅Copiii mai mici ar trebui să folosească pastă de dinți pentru copii, dar asigură-te că citești cu atenție eticheta produsului.

✅Copiii trebuie să se spele pe dinți de două ori pe zi, în special înainte de culcare.

Dacă ai și alte întrebări legate de tratamentul cariilor , te așteptăm cu drag la clinica Dr. Vodiță! Programează-te acum la un consult stomatologic gratuit și vei beneficia de toate informațiile, tratamentele și procedurile de care ai nevoie pentru un zâmbet sănătos și frumos, pe care să îl păstrezi toată viața!


Descopera serviciile noastre


Clientii nostri sunt prioritatea noastra, oferim servicii stomatologice de calitate cu o echipa de specialisti.

Call Now Button